Helaas zijn paarden lang niet altijd zo voorzichtig met zichzelf als wij graag zouden willen. Zodra je paard er weer een ijzer af heeft getikt of op zijn eigen voeten is gaan staan tijdens het rijden, wordt de verleiding om je paard in bubbelfolie in te pakken behoorlijk groot. Dat kan natuurlijk niet, maar als paardeneigenaar wil je toch graag de kwetsbare benen van je paard zo goed mogelijk beschermen. Gelukkig kun je de benen van je paard goed beschermen met beenbeschermers.

Heeft mijn paard beschermers nodig?

Omdat paarden soms zo onvoorzichtig zijn, gebruiken veel ruiters beenbeschermers in allerlei soorten en maten voor hun paarden. Of je paard beschermers nodig heeft en zo ja welke, hangt af van het paard zelf en de situatie. Niet ieder paard heeft tijdens de dagelijkse training beschermers nodig, maar ga je bijvoorbeeld springen, dan zijn beschermers sowieso aan te raden. Ook als je paard regelmatig zijn eigen benen aantikt of zijn ijzers aftrapt, kunnen beschermers uitkomst bieden. Beschermers hoeven natuurlijk niet alleen praktisch te zijn. Ze zijn beschikbaar in allerlei leuke kleuren en designs, daardoor kunnen ze de perfecte toevoeging aan een setje zijn of net je outfit een finishing touch geven voor bijvoorbeeld een fotoshoot!

Veel gebruikte beschermers

Iedere soort beschermer beschermt een ander deel van het been of doet dat op een net iets andere manier. Dat klinkt misschien een beetje overweldigend, maar dat valt best mee. Om het iets makkelijker te maken, hebben wij vijf veel gebruikte beschermers op een rijtje gezet:

Bandages Bandages worden gebruikt ter ondersteuning en bescherming. Bandages zijn gemaakt van een zacht, meestal iets elastisch materiaal dat om het been van het paard gewikkeld wordt. Tegenwoordig worden bandages meer gezien als een fashion statement: wie echt zoekt naar bescherming, kiest een type beschermer dat niet slechts uit zacht materiaal bestaat.

Springschoenen Springschoenen worden lager om het been vastgemaakt dan peesbeschermers, ze vallen over de hoef van het paard heen. Springschoenen beschermen de hoefballen van het paard tegen betrapping en zorgen er ook voor dat het paard de ijzers van de voorbenen minder snel aftrapt met de achterbenen. Springschoenen zijn ook populair om te gebruiken bij paarden met ijzers die de weide op gaan.

Peesbeschermers Peesbeschermers gaan om de voorbenen van het paard. Ze voorkomen verwondingen door bijvoorbeeld hindernissen bij het springen of door het met de achterbenen aantikken van de voorbenen. Peesbeschermers hebben bijna altijd een sluiting aan de buitenzijde van het been waarbij het klittenband als het ware naar achteren wijst. Grofweg kunnen peesbeschermers opgedeeld worden in beschermers met een open voorkant, zoals de BR Xcellence, en beschermers met een gesloten voorkant, zoals de BR Pro Max & Br Pro Max Pro. De beschermers met gesloten voorkant zijn vaak ook in een grotere maat beschikbaar voor de achterbenen. Binnen deze categorieën bestaan ook nog variaties, een voorbeeld daarvan is de nieuwe BR X-TEND. De X-TEND is aan de binnenzijde naar boven toe verlengd om de binnenkant van het been extra te beschermen, ideaal voor bijvoorbeeld springen of de cross.

Strijklappen Sommige paarden raken tijdens trainingen met één been of hoef het andere been aan, dit noemen we strijken. De meeste strijkende paarden, strijken met de achterbenen. Om de kogels van de achterbenen te beschermen, kunnen strijklappen gebruikt worden. Strijklappen zijn er in verschillende soorten en maten: zo bestaan er strijkringen, strijklappen met open buitenkant zoals de BR Event en strijklappen met gesloten buitenkant zoals de BR Xcellence. Als alternatief kunnen ook speciale beschermers voor de achterbenen gebruikt worden die praktisch gelijk zijn aan de peesbeschermers voor de voorbenen zoals bijvoorbeeld de BR Pro Mesh X-Shape.

Transportbeschermers De naam zegt het al: deze beschermers worden tijdens transport gebruikt. Ze beschermen de benen van het paard van hoef tot hak of knie. De beschermers belemmeren het paard sterk in de beweging en zijn niet geschikt voor gebruik op andere momenten.

Pasvorm, sluitingen en ventilatie

Heb jij al een keuze kunnen maken welke soort beschermers jouw paard nodig heeft? Vergeet niet dat de ideale beschermer nog aan enkele andere eisen moet voldoen, een daarvan is de pasvorm: een beschermer moet goed passen en de vorm van het been volgen. Te grote beschermers kunnen afzakken en wondjes veroorzaken of de beweging van het been belemmeren. Nauw verwant aan de pasvorm zijn de sluitingen omdat deze een invloed kunnen hebben op de pasvorm. Beschermers met elastische sluitingen lenen zich ervoor om de sluitingen te strak vast te maken waardoor de bloedcirculatie verminderd wordt. Overcompenseer niet door de sluitingen te los vast te maken, dan loop je het risico dat de beschermers afzakken. Een andere factor die steeds meer besproken wordt, is de ventilatie. Het is logisch dat de temperatuur van een paardenbeen oploopt bij het gebruik van beschermers, maar eigenlijk wil je de temperatuur zo min mogelijk laten stijgen. Bij erg hoge temperaturen kan schade aan de pezen optreden, zeker bij stelselmatig gebruik. Tegenwoordig zijn er echter beschermers met ventilatie die ervoor zorgen dat oververhitting voorkomen wordt. Draagt jouw paard tijdens iedere training beschermers of rijdt je erg intensief als je paard beschermers om heeft? Kies dan voor een ventilerende beschermer, bijvoorbeeld de BR Air Pro of de BR Air Tech. Ook de nieuwe BR Pro Mesh X-Shape, te zien in de header van deze blog, is een fijne en goed ventilerende beschermer voor de voor- en achterbenen. Welke beschermer je ook kiest, zorg dat ze bij je doel passen, een goede pasvorm hebben, je ze niet te los of te vast vastmaakt en dat je oververhitting voorkomt!