Herinner jij je nog je laatste val van je paard? Grote kans dat je toen erg blij was met je cap! Die heeft je vast en zeker voor een flinke bult op je hoofd behoedt en wellicht zelfs voor erger. Een ongeluk zit in een klein hoekje: iets waar je niet elke dag bij stil staat. En dat hoeft ook niet, paardrijden draait vooral om ontspanning, plezier en de band met je trouwe maatje. Daar waar je paard zeker je volledige aandacht verdient, is het ook goed om – af en toe – je cap ook de nodige aandacht te geven.

Vroeger was het helemaal niet vanzelfsprekend om tijdens het paardrijden een cap te dragen. Tegenwoordig gelukkig wel. Een paard blijft immers een vluchtdier en ook al ben je nog zo’n hecht team met je paard, een val kan iedereen overkomen. En eerlijk is eerlijk, ook tijdens een fijne buitenrit is het toch echt wel fijn dat je cap je beschermt tegen laaghangende takken.

De keuze is reuze

Het aanbod van caps wordt steeds groter en meer divers. Zeg maar dag tegen ouderwetse caps met elastiekjes als kinbandjes. Die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende stijlen caps te vinden. Van klassieke en stoere modellen tot caps met glitter en imitatiediamanten. Daarnaast wordt comfort steeds belangrijker: zachte binnenvoeringen en kinbanden die zweetbestendig zijn, ventilatieopeningen die naar wens open en dicht kunnen en mechanismes die voor een perfecte pasvorm kunnen zorgen.

Veiligheid staat voorop

In die grote verscheidenheid aan caps is er een ding dat alle caps gemeen hebben: ze moeten voldoen aan de veiligheidsnorm. Voordat caps op de markt komen, worden ze eerst aan een strenge test onderworpen. Onder andere de sterkte van de bandjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en absorptie worden getest. Of je cap geslaagd is voor de test, kun je herkennen aan het CE-label aan de binnenkant van je cap. Als je van plan bent een nieuwe cap te kopen, kun je het beste even kijken welke veiligheidsnorm op dat moment van kracht is. Voldoet jouw huidige cap niet aan de allernieuwste norm? Dan is er geen reden tot paniek, want je cap is wel gewoon getest en goedgekeurd op basis van norm die hiervoor van kracht was. De veiligheid van je cap wordt minder goed op het moment dat je cap gevallen is of te lang aan zonlicht blootgesteld is. De kwaliteit van het materiaal van de cap kan namelijk minder worden als de cap te warm wordt.

Check, check, dubbelcheck

Gemiddeld gaat een cap vijf jaar mee. Heeft hij tussendoor toch een paar grote (of kleinere) klappen gehad? Laat hem dan nakijken door een expert. In sommige gevallen is je cap ongelukkig terecht gekomen en heeft hij toch te veel schade opgelopen. In dat geval kun je het beste zo snel mogelijk een nieuwe kopen. Je cap blijft extra lang goed als je er voorzichtig mee bent, hem vervoert in een captas en bewaart in koele, donkere, droge ruimtes. Ook heel belangrijk: Leen je cap nooit uit aan iemand anders. Je cap heeft zich naar jouw hoofd gevormd en voor de meest optimale bescherming, willen we dit graag zo houden.

Een opfrisbeurt doet wonderen

Het lijkt misschien een aantrekkelijk idee om je cap in een volle wasmachine te wassen, maar daar is je hoofdbescherming niet voor gemaakt. Heet water is niet goed voor je cap en in de wasmachine kan hij schokken krijgen. Uitneembare voeringen mogen vaak wel in de wasmachine. 

Veel fabrikanten hebben hun eigen constructies wat betreft het schoonmaken van je cap. Kijk hier eerst naar, want wie weet verkopen ze zelf een geschikt schoonmaakmiddel. Er zijn al veel verschillende schoonmaakmiddelen voor caps op de markt, dus je zult er vast wel een vinden en zo niet, beperk je dan tot een vochtig doekje met een milde zeep. Laat je cap vervolgens goed drogen.

Klaar voor een veilige zomer

Een goedverzorgde, veilige uitrusting zorgt ervoor dat jij er deze zomer weer tegenaan kunt en volop kunt genieten van alles rondom je trouwe vierbener. Een cap die goed past en waar je zuinig op bent, vormt het puntje op de i. Daarnaast is het ook raadzaam om geen al te losse kleding aan te doen en geen grote sieraden te dragen waarmee je ergens aan kan blijven hangen. Veiligheid begint bij jezelf; je kiest de juiste spullen en luistert goed naar de lichaamstaal van je maatje, dan weet je zeker dat je goed beschermd bent op het moment dat zich een ongelukje voordoet. 

Capshopping: Zo vind je de perfecte cap!

In die zee van caps waarin de een mogelijk nog leuker is dan de andere, begrijpen we dat het moeilijk is om je perfecte cap te vinden. Met deze tips wordt de keuze wellicht iets makkelijker.

  1. Goede voorbereiding is het halve werk: om te weten welke capmaat je nodig hebt, kun je eenvoudig thuis alvast de maat meten. Meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen, want daar komt de rand van je helm te zitten.
  2. Voor je een cap gaat passen raden we je aan om je haar zo te dragen zoals je dat ook tijdens het rijden doet.
  3. Kies een cap in je maat uit die je aanspreekt! Veel caps hebben een draaischijfje waarmee je de cap strakker kunt zetten. Zorg ervoor dat deze in de meest losse stand staat voordat je de cap opzet. De draaischijf is bedoeld voor kleine correcties en niet om centimeters ruimte weg te moffelen. Zo zorg je dat de basis goed.
  4. Denk je dat je de juiste cap te pakken hebt? Schud je hoofd een paar keer heen en weer en op en neer. Als het goed is, valt de cap nu niet van je hoofd. Maak vervolgens ook de kinband dicht en herhaal dezelfde bewegingen. De cap mag nu niet verschuiven.
  5. Voelt deze cap comfortabel aan, zit hij stevig zonder pijn te doen en vind je hem leuk? Dan heb je jouw cap gevonden!